Page 301 - LAPORAN TAHUNAN KKM 2019
P. 301
Imej 9. 9
Sekitar Pertandingan Inovasi Peringkat PKKM Tahun 2019
Sumber: Program Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM
INTERNATIONAL FOOD SAFETY TRAINING CENTRE (IFSTC) MALAYSIA
Pada tahun 2019, sejumlah 11 latihan teknikal telah dilaksanakan oleh IFSTC Malaysia.
Seramai 331 orang peserta yang terdiri daripada pelbagai stakeholder seperti industri
makanan, agensi kerajaan, ahli akademia, agensi swasta dan pegawai daripada PKKM
di semua peringkat telah menyertai latihan yang dianjurkan (Jadual 9.5 dan 9.6; Imej
9.10 dan 9.11).
Jadual 9.5
Senarai Latihan yang Dianjurkan IFSTC Malaysia Tahun 2019
BIL LATIHAN TARIKH
1. Food Safety Training for Auditor Under 5 hingga 7 Mac 2019
ACB-HACCP Scheme
2. Product Labelling and Hands On 19 hingga 20 Mac 2019
3. Food Defense Mechanism & Certification 9 hingga 10 April 2019
4. Hazard Analysis Critical Control Point 18 hingga 20 Jun 2019
(HACCP)-Implementation
5. Food Act 1983, Its Regulation & Updates 2 hingga 3 Julai 2019
6. Food Safety Assurance Program & Licensing 23 hingga 24 Julai 2019
7. Food Safety Training for Auditor Under 6 hingga 8 Ogos 2019
ACB-GMP Scheme
8. Food Safety Inspection Training 26 hingga 29 Ogos 2019
9. Product Labelling and Hands On (II) 11 hingga 12 September 2019
10. Product Labelling and Hands On (III) 1 hingga 2 Oktober 2019
Sumber: Program Keselamatan dan Kualiti Makanan, KKM
LAPORAN TAHUNAN
KEMENTERIAN KESIHATAN MALAYSIA 2019 291