Tajuk | Makan Secara Sihat Di Tahun Baru Cina - Makan Secara Sihat, Resipi Kehidupan Sihat《舌尖上的å¥åº·ã€‹æ–°æ˜¥é¥®é£ŸæŒ‡å—æ–°é—»å‘布会 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Penerangan |
KENYATAAN AKHBAR MENTERI KESIHATAN MALAYSIA MAKAN SECARA SIHAT DI TAHUN BARU CINA “MAKAN SECARA SIHAT, RESIPI KEHIDUPAN SIHAT”
4 FEBRUARI 2013
Dalam masa beberapa hari lagi, rakyat Malaysia khususnya kaum Cina akan menyambut perayaan Tahun Baru Cina dan berdasarkan kalendar Cina, tahun 2013 merupakan tahun ular. Tidak lengkap sesuatu perayaan itu sekiranya tidak dihidangkan dengan pelbagai jenis juadah. Oleh itu, kita cenderung untuk makan secara berlebihan daripada biasa. Pengambilan makanan yang berlebihan di musim perayaan boleh mengakibatkan penambahan berat badan. Pada tahun lepas, Kementerian Kesihatan Malaysia telah mempromosikan mesej ”88888”. Pertama, berhenti makan sebelum kenyang, iaitu lebih kurang 80% kenyang. Kedua, amalkan makan malam sebelum jam 8 malam. Ketiga, minum 8 gelas air kosong. Keempat, tidur 8 jam sehari. Kelima, berjalan sekurang-kurangnya 8,000 langkah. 10,000 langkah lebih bagus. Tinjauan perubahan status berat badan di kalangan 181 orang dewasa berbangsa Cina di Malaysia mendapati, sebanyak 51.4% responden mengalami peningkatan berat badan selepas 15 hari menyambut Tahun Baru Cina. Secara purata, peningkatan berat badan adalah sebanyak 0.7 kg.
Dalam usaha untuk mempromosikan amalan makan secara sihat, Kementerian Kesihatan Malaysia dengan kerjasama Persatuan Restoran Selangor & Wilayah Persekutuan Ku Su Shin Choong Hung telah membentuk 12 resipi sihat bagi makanan istimewa yang dihidang semasa perayaan Tahun Baru Cina. Kebanyakan resipi telah diubahsuai dengan penggunaan ramuan semula jadi dan kurang gula, garam dan lemak. Hidangan menjadi lebih berkhasiat tanpa mengubah rasa asli makanan tersebut.
Mesej utama pada tahun ini adalah “Sayur-sayuran, Bijirin, Lemak dan Garam, Amalkan 3665 Setiap Hari!”
Satu sajian sayur-sayuran bersamaan dengan ½ cawan atau 4 sudu makan sayur-sayuran berdaun hijau (dimasak). Satu sajian bijirin pula bersamaan dengan 2 senduk nasi putih atau 6 keping biskut kraker.
Untuk kekal sihat, kita perlu berhati-hati dan bijak dalam memilih makanan. Ikutilah panduan makan secara sihat semasa sambutan Tahun Baru Cina seperti yang disarankan dalam buku kecil “Makan Secara Sihat, Resipi Kehidupan Sihat”. Salinan buku ini boleh dimuat turun dari laman sesawang Kementerian Kesihatan Malaysia; http://www.moh.gov.my atau http://nutrition.moh.gov.my.
Hayatilah musim perayaan ini dengan penuh kegembiraan tanpa menjejaskan kesihatan. Oleh itu, pesanan saya kepada semua rakyat Malaysia, makanlah secara sihat kerana “Makan Secara Sihat Kunci Kesihatan”.
Selamat Menyambut Tahun Baru Cina. Semoga tahun ini kita akan lebih sihat, harmoni dan bahagia. Gong Xi Fa Cai.
DATO’ SRI LIOW TIONG LAI Menteri Kesihatan Malaysia 4 Februari 2013
马æ¥è¥¿äºšå«ç”Ÿéƒ¨é•¿ 新闻稿
《舌尖上的å¥åº·ã€‹æ–°æ˜¥é¥®é£ŸæŒ‡å—æ–°é—»å‘布会 2013 å¹´2 月4 æ—¥
全体马æ¥è¥¿äºšäººæ°‘将在æ¥ä¸´çš„2月10日,一åŒæ¬¢åº†å†œåŽ†æ–°å¹´ã€‚æ ¹æ®å†œåŽ†çš„计算,2013年是癸已年,也就是蛇年。在这全民共庆的佳节里,å„类的美食佳肴是ä¸å¯æˆ–ç¼ºçš„ä¸€çŽ¯ã€‚å› æ¤ï¼Œæˆ‘们通常会倾å‘于摄å–过é‡çš„食物。佳节期间过é‡çš„饮食会导致体é‡å¢žåŠ ã€‚å› æ¤ï¼Œé©¬æ¥è¥¿äºšå«ç”Ÿéƒ¨åœ¨åŽ»å¹´å·²ç»æŽ¨å‡ºäº†“88888”å¥åº·é¥®é£ŸæŒ‡å—,以鼓励全民一起å¥åº·å¿«ä¹åœ°æ¬¢åº¦ä½³èŠ‚。“88888”çš„æ„æ€æ˜¯ï¼š
但是,在去年一项针对181ä½æˆå¹´äººçš„调查ä¸ï¼Œæœ‰51.4%çš„å—访者的体é‡åœ¨15天的新春佳节内平å‡å¢žåŠ 了0.7公斤。
为了更进一æ¥çš„鼓励与帮助全民迈å‘æ›´å¥åº·çš„新年,马æ¥è¥¿äºšå«ç”Ÿéƒ¨é¦–度与马æ¥è¥¿äºšé›ªéš†å§‘è‹æ…Žå¿ è¡Œé¤é¥®ä¸šå…¬ä¼šæºæ‰‹æ‰“é€ äº†12é“精明年èœé£Ÿè°±ï¼Œä»¥ä¾›å¤§ä¼—在æ¥ä¸´çš„佳节期间,更有效的实践å¥åº·å’Œå‡è¡¡çš„é¥®é£Ÿä¹ æƒ¯ã€‚åœ¨è¿™12é“食谱当ä¸ï¼Œå½“然少ä¸äº†ä¼ 统年èœçš„常客,如:花开富贵(节瓜烩æé²è‡ï¼‰ï¼Œä¸‡äº‹å¦‚æ„(肉æ¾æ˜¥å·ï¼‰ç‰ã€‚这些食谱是由姑è‹è¡Œçš„师傅åŠå«ç”Ÿéƒ¨çš„è¥å…»å¸ˆä»¬ç²¾å¿ƒæ”¹é€ ,采用了å„ç§å¤©ç„¶é£Ÿæ,以达至少油,少ç›åˆå°‘ç³–å´ä¸å¤±å…¶åŽŸå‘³çš„效果。
除æ¤ä»¥å¤–,å«ç”Ÿéƒ¨ä¹Ÿå»¶ç»äº†åŽ»å¹´çš„æ¥ä¼ï¼Œè¯šæ„推出全新的“èœç±³æ²¹ç›–天天3665”新春饮食指å—,以供大家一åŒå®žè·µã€‚“èœç±³æ²¹ç›–天天3665”是指:
我希望公众们会以这本《舌尖上的å¥åº·ã€‹æ–°æ˜¥é¥®é£ŸæŒ‡å—为å‚考,精明地选择所摄å–的食物,以确ä¿èº«ä½“çš„å¥åº·ã€‚这《舌尖上的å¥åº·ã€‹å¯ä»¥ä»Žé©¬æ¥è¥¿äºšå«ç”Ÿéƒ¨çš„官方网站下载(http://www.moh.gov.my 或 nutrition.moh.gov.my)。
让我们用愉快的心情和å¥åº·çš„身体,一åŒæ¬¢åº†æ¥ä¸´çš„癸已年。最åŽï¼Œæˆ‘呼å全体马æ¥è¥¿äºšäººæ°‘å…±åŒä»Žç¾Žå‘³ä¸åƒå‡ºå¥åº·ï¼Œå› 为å¥åº·æ˜¯ä»Žæˆ‘们的舌尖上开始的。
我谨代表å«ç”Ÿéƒ¨å…¨ä½“åŒä»ï¼Œæè´ºå„界新年快ä¹ï¼Œä¸‡äº‹å¦‚æ„ã€‚æ„¿åœ¨æ–°çš„ä¸€å¹´é‡Œï¼Œæˆ‘ä»¬ä¼šæ›´åŠ å¥åº·ï¼Œå’Œè°å’Œå¹¸ç¦ã€‚
æ‹¿ç£æ–¯é‡Œå»–ä¸èŽ± 马æ¥è¥¿äºšå«ç”Ÿéƒ¨é•¿ 2013å¹´2月4æ—¥
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Ditambah pada | 03-02-2013 04:00:00 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||